سازمان میراث‌فرهنگی می‌تواند پیش‌ران‌ِ اقتصاد مقاومتی باشد

  رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در نشست هم‌اندیشی مدیران زن این سازمان اعلام کرد که به‌منظور فراهم کردن شرایط مناسب برای بازدیدکنندگان ابنیه تاریخی، داربست‌های تعدادی از ابنیه تاریخی درحال‌مرمت در ایام نوروز برچیده می‌شوند.  

به‌گزارش خبرنگار میراث آریا، زهرا احمدی‌پور معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در نشست هم‌اندیشی مدیران زن سازمان میراث‌فرهنگی که صبح امروز دوشنبه 9 اسفند با حضور اطهره نژادی معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست‌جمهوری و تمامی مدیران زن سازمان میراث‌فرهنگی و ادارات‌کل استانی این سازمان برگزار شد، گفت: «از ابتدای حضورم در سازمان دنبال این بودم که فرصت‌هایی را در سازمان شناسایی کنم که به‌واسطه‌ این فرصت‌ها حضور زنان توانمند که می‌توانند در چرخه مدیریت قرار بگیرند تقویت شود. درعین‌حالی که نگاه جنسیت‌محور نداشتم، براساس تجربه به این نتیجه رسیدم که زنان در بحث‌های مدیریتی بسیار بی‌غل‌وغش‌تر، هماهنگ‌تر و منطبق‌تر با قانون عمل می‌کنند و ریسک کمتری در کار کردن با زنان وجود دارد.»

احمدی‌پور افزود: «همیشه این برچسبِ داشتن نگاه جنسیت‌محور پیش روی ما زنان است. اشتباه بزرگ این است که برای رد اتهام داشتن نگاه جنسیت‌محور، متأسفانه ظرفیت زنان را نادیده می‌گیریم.»

او با اشاره به انتصاب فاطمه دانش‌یزدی به مدیر‌کلی اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان یزد گفت: «در سفرم به استان یزد دیدم که او با اقتدار کار خود را پیش می‌برد. اینکه بتوانیم کار خود را انجام دهیم و با اقتدار پیش برویم اتفاق خوبی است که در استان یزد افتاده است. همچنین در تمام سفرهای استانی از نزدیک شاهد بودم که از عملکرد زنان در پست‌های مدیریتی اظهار رضایت می‌شد.»

معاون رئیس‌جمهوری گفت: «اگر قرار است فرصت‌هایی برای زنان ایجاد کنیم، باید بررسی کنیم که آن فرصت‌ها با چه چالش‌هایی روبه‌رو هستند و چطور باید از توان استفاده کرد تا فرصت جدیدی ایجاد شود. این موضوع باید در سازمان خودمان مورد واکاوی قرار گیرد تا اگر اشکالی در سازمان وجود دارد برطرف شود.»

او ادامه داد: «اینکه نیروی انسانی را سرمایه می‌دانیم و اینکه در این سرمایه انسانی زنان جایگاه ویژه‌ای دارند یک اصل است، نه یک شعار. بیشتر از هر سازمان دیگری سازمان میراث‌فرهنگی، به‌عنوان مجموعه‌ای تعریف‌شده، نگاهی همه‌جانبه و نظام‌مند را می‌طلبید تا بتواند، ضمن اینکه با مدیریت ضوابط خود را حفظ و کنترل می‌کند، بیش‌ازپیش فرصت‌های توسعه را نیز فراهم کند. برای فراهم کردن این فرصت‌ها ما باید در استان‌های مختلف با راه‌کارهای مختلفی پیش برویم، زیرا استان‌های مختلف فرهنگ‌های متفاوت و ظرفیت‌ها و زیربناهای متفاوتی دارند و درنتیجه نمی‌توان برای تمام استان‌ها یک نسخه پیچید و ویژگی‌های استان‌ها را در نظر نگرفت.»

رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از مدیران زن این سازمان خواست به‌دنبال یافتن پاسخ برای این مسائل باشند که برای تقویت جایگاه زنان و برای برآمدن از عهده چالش‌هایی که در حوزه تخصصی خود دارند به چه چیزهایی نیازمندند و چه اقداماتی باید انجام دهند.

او افزود: «انتقادی که به ما وارد می‌کنند این است که در استان‌ها طرح‌های جامع گردشگری مشخص نیست و می‌پرسند نظام توسعه صنایع‌دستی در استان‌ها می‌خواهد از چه الگویی تبعیت کند؟ ما باید در پاسخ به اینکه در مراقبت از میراث ملموس و ناملموس در استان‌ها لازم است با چه رویکری اقدام کنیم و مسائلی از این‌دست برنامه‌ریزی داشته باشیم. باید در مورد حوزه‌های مختلف گردشگری آینده‌نگری داشته باشیم، ظرفیت‌ها را شناسایی کنیم و براساس این ظرفیت‌ها برنامه بریزیم.»

سازمان میراث‌فرهنگی می‌تواند پیش‌ران‌ِ اقتصاد مقاومتی باشد

احمدی‌پور با اشاره به اینکه باید در بحث از صنایع، خوشه‌های فعالیت تعریف کرد گفت: «با توجه به فرصت‌هایی که در سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری داریم، سازمان میراث‌فرهنگی می‌تواند پیش‌ران‌ِ اقتصاد مقاومتی باشد. بحث تثبیت جمعیت در شهرهای کوچک و روستاها برای این کشور به‌عنوان یک اصل مطرح است. فعالیت ما در این مجموعه‌های تخصصی می‌تواند به ایجاد اشتغال پایدار بینجامد و این اشتغال پایدار می‌تواند جمعیت را تثبیت کند. اگر جمعیت در روستاها و شهرهای کوچک تثبیت شود آسیب‌های اجتماعی در مجاورت کلان‌شهرها نیز کمتر خواهد شد.»

او با اشاره به اینکه درحال‌حاضر 71درصد از جمعیت ایران شهرنشین و نیمی از این 71درصد حاشیه‌نشین‌اند، ادامه داد: «بخش اعظمی از روستاها صنعتی شدند، اما به‌دلیل نبودِ اشتغال بخشی از جمعیت روستاها تخلیه شد. با صنعتی شدن امکانات روستاها افزایش پیدا می‌کند و با ایجاد فرصت اشتغال فقط رویکرد افرادی که در روستاها یا شهرهای کوچک زندگی می‌کنند تغییر می‌کند، اما وقتی اشتغال نباشد این افراد روستاها را به مقصد شهر برای پاسخ‌گویی به نیازهایشان ترک می‌کنند. در شأن ما نیست که با تخلیه روستاها و شهرها بر میزان حاشیه‌نشین‌ها اضافه کنیم، زیرا ما به‌لحاظ هویتی اصالت‌هایی داشتیم که می‌توانستند ما را در همان مکان‌های کوچک نگه دارند.»

رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌‌دستی و گردشگری گفت: «این اتصال هویتی به این دلیل با مکان‌ها گسسته شده که به آن توجه نکرده‌ایم و توجه به آن اولویت اول ما نشده است. بنابراین آداب، رسوم، صنایع‌دستی،‌ میراث فرهنگی و مجموعه عناصر هویت‌بخشِ آن مکان از بین رفته است؛ در این صورت، چرا باید گردشگر به جایی برود که دیگر هیچ عنصر هویتیی از خود ندارد؟ همین امر است که باعث می‌شود گردشگری نیز در آن محل‌ها تقویت نشود.»

او با اشاره به اینکه سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری توانسته در نقطه کانونی اقتصاد مقاومتی نقش مؤثری ایفا کند ادامه داد: «شما می‌توانید کمک کنید برش‌های استانیی که به اقتصاد مقاومتی زده شده است پیش برود. نباید در حوزه تخصصی سازمان از سایر دستگاه‌ها عقب بمانیم. ما با سرمایه‌های محدود‌تر و مشارکتی می‌توانیم فعالیت‌هایمان را در استان‌ها پیش ببریم.»

معاون رئیس‌جمهوری ادامه داد: «در موضوع اقتصاد مقاومتی، مکلفیم که در قالب پیش‌رانِ توسعه، همکاری و مساعدت کنیم و به دولت اجازه دهیم از این معبر عبور کند؛ چراکه با عبور دولت از این معبر، سازمان ما نیز از طریق بازگشت سرمایه منتفع می‌شود.»

او درباره نوروز 96 گفت: «در نوروز پیش رو باید خدمات براساس منشور حقوق شهروندی، با احترام به گردشگران و اهالی شهر، عرضه شود. ماندنی‌تر شدن خاطره نوروز 96 یک اصل جدی است. علاوه‌بر ارائه خدمات متفاوت در نوروز 96، مقرر شد هر استان شعاری برای این نوروز انتخاب کند؛ با مشخص شدن چنین شعاری، انتظارات ما و مسافران از آن استان و خدماتی که از آن استان انتظار داریم براساس همان شعار خواهد بود.»

احمدی‌پور با اشاره به اینکه در هفته آخر اسفند ستاد خدمات‌سفر از عملکرد خود در دولت گزارش خواهد داد گفت: «در این گزارش جدول فعالیت استان‌ها در قالب اسلاید به هیئت دولت ارائه می‌شود. باید مدیریت کنیم که استان‌ها زودتر به نتیجه برسند. از حوزه صنایع‌دستی نیز خواسته‌ایم که کمک کند تا استان‌ها براساس ظرفیت‌هایشان روی یکی از صنایع‌دستی متمرکز شوند و حتی تمبر خود را با محوریت آن تهیه کنند. همچنین قرار است در نوروز 96 اقامتگاه‌هایی که ظرفیت بهره‌برداری دارند سریعاً به‌بهره‌برداری برسند.»

سمن‌ها در برخی از استان‌ها به‌عنوان دیده‌بان سازمان عمل می‌کنند

او افزود: «با معاونت میراث‌فرهنگی هماهنگی‌های لازم صورت گرفته تا گردشگرانی که در ایام نوروز برای بازدید از محوطه تاریخی وارد استانی می‌شوند در حصار داربست‌هایی که برای مرمت ابنیه تاریخی در مسیر بازدید و ورودی علم شده‌اند گیر نیفتند. برای مثال، در استان سمنان مقرر شد داربست‌های ضلع شمالی مسجدجامع جمع شود. از سایر استان‌ها نیز خواسته‌ایم که تا حد امکان این داربست‌ها را تا 15 فروردین جمع‌آوری کنند. افراد متخصص این حوزه واقف‌اند که مرمت کار زمان‌بری است، اما نباید این پروسه باعث شود بازدیدکنندگان نتوانند با بنا ارتباط برقرار کنند.»

رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری با بیان لزوم توجه معاونت‌ها به این نکته که سمن‌ها می‌توانند به‌عنوان بازوان اجرایی سازمان نقش‌آفرینی کنند، افزود: «باید رابطه بین سازمان میراث‌فرهنگی و سمن‌ها به‌صورت دوطرفه حفظ شود. کمک سمن‌ها به سازمان میراث‌فرهنگی فقط محدود به بحث نوروز نیست و قرار است ادامه پیدا کند. ما نیز باید به سمن‌ها برای رسیدن به درخواست‌هایشان کمک کنیم. سمن‌ها سرمایه‌های ما هستند و در برخی از استان‌ها به‌عنوان دیده‌بان سازمان عمل می‌کنند.»

او با اشاره به کاربری‌های غیراستانداردی که برای محوطه‌های تاریخی تعریف می‌شود، خاطرنشان کرد: «باید این کاربری‌ها را کنترل کنیم و اجازه بروز به آن‌ها ندهیم. اگر از ارکان مجموعه‌های خود دفاع نکنیم، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم دیگران از این ارکان دفاع کنند. ما نباید اجازه بدهیم در این مکان‌ها و حریم آن‌ها ساخت‌وساز غیرمجاز صورت بگیرد. سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در قبال مراقبت از آثار تاریخی و فرهنگی در کشور مسئول است و من امروز نامه‌ای به ستاد کل می‌فرستم تا براساس آن از این‌گونه اقدامات، نظیر ساخت‌‌وساز در حریم بنا‌های تاریخی و تغییر کاربری‌، جلوگیری به‌عمل آید.»

احمدی‌پور با اشاره به افتتاح خانه صنایع‌دستی حیرانی در یزد گفت: «یکی از مشکلات استان‌ها این است که متأسفانه در اکثر آن‌ها بازارچه دائمی صنایع‌دستی نداریم. ما باید به جهانی شدن محصولات صنایع‌دستی بیندیشیم. باید این موضوع را در تمام استان‌ها پیگیری کنیم. ما باید با عِرق به مراقبت از میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و فرصت‌های گردشگری، فرصت توسعه در فعالیت‌های مرتبط با حوزه‌های این سازمان را گسترش دهیم و اجازه ندهیم که ظرفیت گردشگری استان کاهش پیدا کند و عرصه برای توسعه گردشگری در استان تنگ شود.»

معاون رئیس‌جمهوری ادامه داد: «به‌جز بحث نوروز، حتماً هماهنگ کنید تا در محلی که پیام استاندار از آنجا منتشر می‌شود عناصر هویتی استان به‌نمایش گذاشته شود تا زنجیره‌ای شکل بگیرد و در همه استان‌ها شاهد نمایش این عناصر هویتی باشیم.»

او با اشاره به شعار سال 2017، یعنی «گردشگری پایدار برای همه» افزود: «آیا همه فرصت برخورداری از امکانات گردشگری را دارند یا خیر؟ چه گروه یا گروه‌هایی از این امکانات برخوردار نیستند و باید برای آن‌ها چه کارهایی انجام داد؟ این‌ها مسائل پیش روی ماست و ما برای اجرایی شدن برنامه‌های استان‌ها در راستای پاسخ‌گویی به این‌گونه مسائل در کنار شما هستیم، منوط به اینکه برای این مسائل برنامه ارائه شود.»

انتهای پیام/

کد خبر 139512091